Om Hjelp Havets Haier

Hjelp Havets Haier (HHH) er en norsk organisasjon startet av marinbiolog Fredrik Myhre i 2010 som jobber for en bedre forvaltning av verdens haipopulasjoner.

HHH ønsker å etablere et nasjonalt lovverk mot import av illegale haifinner til Norge. Pr dags dato finnes det intet lovverk som beskytter hardt beskattede haiarter verden over mot illegalt fiske noe vi ønsker å gjøre noe med - og vi trenger din hjelp.

Vi jobber også med å videreformidle vår metode til det europeiske markedet for haifinner, for deretter å legge et samlet internasjonalt press mot det største markedet i Sørøst-Asia.

Våre hovedstøttespillere er WildAid og WWF Norge.

Jeff Rotman & UWPhoto bidrar også med noen av sine fantastiske bilder.

________________________________________

Ledelse

 

Fredrik Myhre                  Leder                     myhre@hjelphavetshaier.org

Fredrik Myhre grunnla Hjelp Havets Haier (HHH) i 2010. Fredrik er utdannet marinbiolog, med en mastergrad i fiskebiologi fra Universitetet i Bergen. Han er en aktiv dykker og har siden barnsben av vært svært lidenskapelig opptatt av hai. Denne lidenskapen bringer han nå med seg inn i HHH hvor det arbeides for en bærekraftig forvaltning av havets økosystem.

 ________________________________________________________

_

Gisle K. Sverdrup            Nestleder            sverdrup@hjelphavetshaier.org

Gisle K. Sverdrup er vitenskaps-formidler, dykkerinstruktør og undervannsfotograf. Han har en mastergrad i marinbiologi fra Universitetet i Bergen, med fiskeadferd som spesialfelt. Gjennom sitt arbeid som undervannsfotograf har Gisle vært nært innpå flere haiarter, inkludert pigghå, tigerhai og hvithai. Han jobber med å øke forståelsen for at haier ikke er monstre som bør utryddes, men at de derimot er essensielle for havets balanse. 

 _________________________________________________________

 

Lill Haugen                   Seniorrådgiver            haugen@hjelphavetshaier.org

Lill Haugen er kommunikasjons-rådgiver, frilansjournalist, dykker-instruktør og undervannsfotograf med base i Oslo. Hun har Mastergrad i kommunikasjon fra QUT i Brisbane, Australia. Norgesmester i under-vannsfoto i 2010, tok sølv i Nordisk mesterskap og sølvmedalje i VM i Tyrkia 2011. Dykker jevnlig over hele verden, og jobber for å spre kunnskap om, og endre tradisjonelle oppfatninger om hai. Hun er vant til nærkontakt med hai under vann fra Australia og Fiji, der hun var bosatt i 2009 og var involvert i forskning av oksehai og grå revhai. 

__________________________________________________________

 

Klas Malmberg         Seniorrådgiver        malmberg@hjelphavetshaier.org

Klas er marinbiolog, freelance journalist, profesjonell dykker og undervannsfotograf basert i Göteborg i Sverige. Han har en mastergrad i zoologisk systematikk og er også utdannet lærer. Som undervanns-fotograf har Klas vunnet Nordisk mesterskap to ganger og har deltatt i VM flere ganger. De siste ti år har han jobbet med haier daglig og han underviser ofte dykkere hvordan å samhandle med disse spennende fiskene. Klas er opptatt av å avlive gamle myter og misoppfatninger om haier og deres atferd.

 __________________________________________________________

 

Chris Fallows                    Ekstern Rådgiver  info@apexpredators.com                        

Chris er skipper, dykkerinstruktør, naturfotograf og dyreverner. Han er anerkjent som en av verdens ledende autoriteter på hvithai og deres atferd.
Chris vokste opp i et viltreservat og kom dermed tidlig i kontakt med ville dyr. I 1989 begynte han å ringmerke hai og skater i forskningsøyemed. Chris står bak utallige hvithai-prosjekter og er kanskje aller mest kjent for sine bilder av "Air Jaws". I dag driver Chris Apex Shark Expetitions sammen med sin kone Monique.

 __________________________________________________________

 

Dr. Juerg Brunnschweiler          Ekstern Rådgiver     juerg@gluecklich.net

Juerg er marinzoolog med hoved-interesse for adferd og økologi hos haier. Han har spesielt stor erfaring med hvalhai og oksehai. Juerg er også interessert i turisme for haidykking, utforming av marine verneområder og hvordan småskala-prosjekter med tanke på forvaltning best kan implementeres i utviklingsland. Juerg startet i 2003 et oksehai-program på Bahamas. I dag studerer han oksehai i verneområdet "Shark Reef" på Fiji. Juerg samarbeider med en rekke andre forskere på flere oksehai-prosjekter rundt om i verden.
 
__________________________________________________________
 
 

Cristina Zenato            Ekstern Rådgiver      cristina@unexso.com 

Cristina startet å dykke i 1994, og besluttet å gjøre Bahamas sitt hjem og dykkingen til hennes liv. Gjennom årene har hun utviklet en stor lidenskap for å bevare havet. Hai- og grottedykking er en del av hennes daglige arbeid, og hun er opptatt av å ta opp viktige spørsmål om fiskeriforvaltning, vannforbruk og søppeltømming. Cristina jobber også med å utforske og kartlegge grottesystemer. Dette er med på å gi viktig informasjon for videre beskyttelse og bevaring. Videre jobber hun for tiden med etablering av marine parker. Cristinas arbeid inkluderer utallige jobber i dokumentarer for å spre kunnskap om haier og behovet for å beskytte disse skapningene med lover. Hun var nylig med på å etablere en underskriftskampanje for å beskytte haier i Bahamas. Dette endte med at hai nå er fredet mot haifinneindustrien på Bahamas. Cristina underviser også lokale skolebarn med et tre års program for å lære dykking og forstå den delikate balansen i økosystemet. I mars 2011 ble Cristina innlemmet i "Women Divers Hall of Fame". Cristina henter sin kraft i troen på utdanning og informasjon som verktøy på veien til en bærekraftig fremtid.

 __________________________________________________________